Home Made "Nasi Lemak"
Wow.....terasa hebat hari ni...saya buat nasi lemak ikan ayo ....mmmm...orang luar panggil ikan setongkol gitu....bila dah siap tu...semestinya snap dengan blackberry...publish terus....gitu ler kalau orang tak pandai masak...excitednya lebih.....
picture tak clear sangat kan...
nanti free boleh masukkan closed up picture
untuk lauk pauk..he,he
Kalau komen dari anak-anak sedap sokmo (mommy masak macam kedai.....) ayah dia ok sedap....(mmm, ambil hati la tu)...
Simple dimple jer...tapi habis woooo...satu periuk.....picture tak clear sangat kan...
nanti free boleh masukkan closed up picture
untuk lauk pauk..he,he
Kalau abang aku kat Terangganu datang aku buat cam gini...amboi...meriah...padahal sekejap jer ni masak....antara rajin ngan tak jer...
Serius...aku sendiri bukannya pandai masak....tapi anak-anak punya pasal dan demi suami tercinta..."practice make perfect" betul ke ni....
Dan sejak-sejak Facebook ada kat dunia internet...sokongan rakan-rakan yang jadi syok...kurang-kurang ada jugak komen membina walaupun dorang tak makan nasi lemak ni....
Nak cerita kat blog...aku bukannya glamer pun....sob-sob (sedih gitu...)...kalau komen pun mesti kengkawan baik la tu...terus rasa nak senyum balik :)
Apa-apapun you all memang best!
Jom kita usha resipinya...
Nasi
Beras, Air , Santan, Halia , Daun Pandan dan Garam secukupnya...Ukuran tu kena agak macam kita nak masak nasi putih jugak lebih kurang..tapi kena la buat anggaran supaya nasi tak jadi keras dan tak jadi sangat lembut...kena practice ok
Masa dulu-dulu kahwin sangatla tak menjadi nasinya...now suami kata dah pandai...senyum sampai telinga la tu...ialah aku pun belajar gak dengan kakak-kakak...dulu mak ada tak nak tengok...mak aku dulu pernah jual nasi lemak lagi...masa ayah baru siap buat kedai yang disewakan sekarang...
Sambal Tumis
Bawang merah, Bawang putih blender jer....Then tumis la sampai pecah minyak...then masuk kan cili boh tumis jugak sampai pecah minyak...kalau nak sedap api tu jangan kuat sangat...mmm...nak sedap...tumis sambal ni kena lama, masukkan gula...kena lebih skit...garam secukup rasa...last baru la asam jawa dangan sedikit air...
kalau nak makan kat rumah ni 1 jam pun dah ok, kalau nak jual lagi lama lagi bagus.....
Actually, tumis ni...along jugak yang ajar....along melaka tu...dia kan anak sulong...adik beradik ramai katanya....dulu pagi-pagi dah kena bangun....untung sebenarnya...sesiapa jadi anak sulong ni....so aku bila dia mai KL...apa lagi...mesti bagitahu...along pagi esok kita buat nasi...so apa lagi belajar ler....sebab along pun rajin...pernah jer dia buat nasi lemak dia jual kat office...class gitu...dan nasi lemak sedap tau...tapi dia masih kata tak sedap...katanya adik dia buat lagi sedap...
Kalau nak masukkan ikan...mesti ikan tu dah dikukus atau direbus....
Telur tu rebus la... then,kupas la kulitnya....kupas timun...potong la ikut citarasa you olls...
Jangan lupa goreng ikan bilis..kalau suka kacang tanah tu...goreng la jugak...ok...
Dah siap boleh la hidang.....masakkan apa-apa jer...nak cantik hidang la dalam pinggan putih....hu,hu...yang pasti tak sedap pun jadi sedap...
Serius...aku sendiri bukannya pandai masak....tapi anak-anak punya pasal dan demi suami tercinta..."practice make perfect" betul ke ni....
Dan sejak-sejak Facebook ada kat dunia internet...sokongan rakan-rakan yang jadi syok...kurang-kurang ada jugak komen membina walaupun dorang tak makan nasi lemak ni....
Nak cerita kat blog...aku bukannya glamer pun....sob-sob (sedih gitu...)...kalau komen pun mesti kengkawan baik la tu...terus rasa nak senyum balik :)
Apa-apapun you all memang best!
Jom kita usha resipinya...
Nasi
Beras, Air , Santan, Halia , Daun Pandan dan Garam secukupnya...Ukuran tu kena agak macam kita nak masak nasi putih jugak lebih kurang..tapi kena la buat anggaran supaya nasi tak jadi keras dan tak jadi sangat lembut...kena practice ok
Masa dulu-dulu kahwin sangatla tak menjadi nasinya...now suami kata dah pandai...senyum sampai telinga la tu...ialah aku pun belajar gak dengan kakak-kakak...dulu mak ada tak nak tengok...mak aku dulu pernah jual nasi lemak lagi...masa ayah baru siap buat kedai yang disewakan sekarang...
Sambal Tumis
Bawang merah, Bawang putih blender jer....Then tumis la sampai pecah minyak...then masuk kan cili boh tumis jugak sampai pecah minyak...kalau nak sedap api tu jangan kuat sangat...mmm...nak sedap...tumis sambal ni kena lama, masukkan gula...kena lebih skit...garam secukup rasa...last baru la asam jawa dangan sedikit air...
kalau nak makan kat rumah ni 1 jam pun dah ok, kalau nak jual lagi lama lagi bagus.....
Actually, tumis ni...along jugak yang ajar....along melaka tu...dia kan anak sulong...adik beradik ramai katanya....dulu pagi-pagi dah kena bangun....untung sebenarnya...sesiapa jadi anak sulong ni....so aku bila dia mai KL...apa lagi...mesti bagitahu...along pagi esok kita buat nasi...so apa lagi belajar ler....sebab along pun rajin...pernah jer dia buat nasi lemak dia jual kat office...class gitu...dan nasi lemak sedap tau...tapi dia masih kata tak sedap...katanya adik dia buat lagi sedap...
Kalau nak masukkan ikan...mesti ikan tu dah dikukus atau direbus....
Telur tu rebus la... then,kupas la kulitnya....kupas timun...potong la ikut citarasa you olls...
Jangan lupa goreng ikan bilis..kalau suka kacang tanah tu...goreng la jugak...ok...
Dah siap boleh la hidang.....masakkan apa-apa jer...nak cantik hidang la dalam pinggan putih....hu,hu...yang pasti tak sedap pun jadi sedap...
Comments