Resipi Ketupat Sotong Terengganu AKA Pulut Sotong

Pulut sotong???anak-anakku yang bagi nama....

Wah dah lama tak update pasal makan-makan kan....mmm...ni resipi orang-pantai timur ni.....haish...dah lama buat tapi baru nak update....bila update ni...telan air liur pulak gue.....nanti bila kuar spital ni...nak buat lagi la....sonang kacang jer ni......
Bahan-bahannya

10 ekor Sotong sederhana besar
RM2 beras pulut lemak
RM3 santan
seinci halia dipotong halus
5 ulas bawang merah dipotong halus
sesudu kecil halba
garam
Pencungkil gigi

Cara-caranya
1. beras pulut di tanak, setelah masak biarkan sejuk.
2. masukkan pulut dlm anggaran 3/4 penuh ke dlm sotong yg telah di bersihkan. Gunakan pengcungkil gigi utk mengemaskan hujung sotong.
3. santan dicampur dgn halba, halia, bwg merah & garam, masukkan sotong yg telah disiap ke dalam periuk. Api hendaklah kecil utk mengelakkan santan naik kepala.
4. angkat apabila sotong telah masak.

Bahan-bahannya saya tak sukat gram sebab...hari ni nak makan hari buat...so hari tu la g beli...lagi anak 2 orang jer yang makan...ayahnya makan la seekor....santan-santan dia kurang....

senang kacang kan...cuba la bagi ibu-ibu yang punya anak-anak sukakan pulut tu....

Comments

@e_da said…
sedapnya tak penah try buat sendiri

Popular posts from this blog

Allah mencatur rezeki kita….

Rahsia Pantang Mommy Adam

Bagaimana ingin memulakan perniagaan? Jom pergi borong china dan vietnam