Resipi Butir Nangka dengan Jagung Manis ala orang mengidam
Aha...tajuknya ajer pun....untuk ibu-ibu mengidam macam gue.....lama dah teringin makan bubur ni..tapi nak ke buatnya haish bercinta juga ler....
Ni korang layan dulu adunannya yer...aku buat satu warna pink
satu warna hijau
Ni bila dah siap digetel..agak bujur ada..bulat ada..mmm..ikut suka aku jer saiznya ia....
Ni bila dah siap, sebelum tu..kena getel dan rebus dalam air mendidih..bila dia timbul tu...angkat dan rendam dalam air biasa supaya butir nangka ni tak melekat..
Ni bila siap...boleh makan..nak sedap simpan kat peti sejuk....mmmm..lagi sodap....
Bahan-bahan bubur Butir Nangka dengan jagung manis
(7-8 orang jugak ley makan ni...tapi satu mangkuk cam ni jer la utk srg2 seramai 7 org..ha,ha)
4 cawan tepung pulut
Air 2 cawan atau secukupnya
Sedikit kapur makan
Secubit garam dan pewarna (pink & hijau, (kalau rajin boleh guna daun pandan)
Jagung manis 1 tin (yang biji2 punya, bukan creamy)
(actually kita cari buah nangka..tapi tak jumpa2..bukan musim kut, kalau ada siat2 kecik, then letak dalam bubur ni bila nak masak tu)
(Bahan utk kuah atau pengatnya)
Santan dari setengah biji kelapa
Gula secukup rasa (kite guna gula pasir , rasanya sebelah kelantan dia guna manisan jugak kut..ala guna melaka tu)
1 sudu makan halba (x letak pun)
Garam
Daun pandan 2,3 helai
Santan dari setengah biji kelapa
Gula secukup rasa (kite guna gula pasir , rasanya sebelah kelantan dia guna manisan jugak kut..ala guna melaka tu)
1 sudu makan halba (x letak pun)
Garam
Daun pandan 2,3 helai
Hah, kali ni update cepat sebab kesian dgm mak buyong yang baru membuyong dari qatar mintak resipi ni...nanti bila dah buat publish picture yer :)
Comments