Resipi Tumis Asam Ala Chef Hanieliza
Assalamualaikum wbt...Apa Khabar semua? Diharap semuanya berbahagia....Actually, ni mak nak share main masak-masak dengan u oll...
Resipi ni di ambil dari 1 Hari 1 Resipi, 365 Resipi Istimewa Chef Hanieliza...Bagi mak-mak muda yang dulu belajar asrama hinggalah masuk universiti u oll mesti simpan tau...akaksss...pun beli...daripada siapa lagi...akaks wanna la yang intro...ishhhh...dia masak apam balik untuk I, dulu nak makan apam balik ayah belikan dekat station bas (sekarang dah jadi station teksi)...eke2...tak pun arwah mak beli....tapi masa berlalu pergi...saya juga pernah makan apam balik sedap...kak nor yang beli..(siapa kak nor...MISTERI)
Resipi ni di ambil dari 1 Hari 1 Resipi, 365 Resipi Istimewa Chef Hanieliza...Bagi mak-mak muda yang dulu belajar asrama hinggalah masuk universiti u oll mesti simpan tau...akaksss...pun beli...daripada siapa lagi...akaks wanna la yang intro...ishhhh...dia masak apam balik untuk I, dulu nak makan apam balik ayah belikan dekat station bas (sekarang dah jadi station teksi)...eke2...tak pun arwah mak beli....tapi masa berlalu pergi...saya juga pernah makan apam balik sedap...kak nor yang beli..(siapa kak nor...MISTERI)
Tadaaaa....cuci mata je la yerkkk
Wanna, menu tumis asam ni mengingatkan yatie dengan resipi omak oden...hari-hari pun tak per lauk ni...kalau kampung kita namanya resipi acar masak...bahan-bahannya beza asam jawa dan cuka...kunyit dan cili blend...
Jom kita tengok...
Bahan A
2 potong ikan tenggiri
1 cawan air asam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 biji tomato (Dipotong 4)
Minyak masak
Garam secukup rasa
Cuka (Yatie letak 1 sudu)
Gula (Yatie letak jugak...minta maaf hubby...ni dah jd keturunan mak kita...)
Bahan B(Ikut buku resipi, dalam kurung dihiris, yatie tumbuk dengan lesung ok...makcik kemboja yang buat...eke2)
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 labu bawang besar
Cara-cara membuatnya
1)Bersihkan ikan dan gaul dengan serbuk kunyit dan garam. (yatie guna ikan tenggiri)
2)Goreng sehingga masak.Angkat dan ketepikan
3)Tumiskan semua bahan yang dihiris
4)Apabila layu sedikit, masukkan air asam jawa
5)Apabila sudah mendidih, masukkan ikan dan tomato
6)Sedia dihidangkan.
Puan-puan boleh try...senang bangat ni...mak meredah lautan manusia..balik kerja pun boleh buat tau!
Comments