Resipi daging masak kicap ala princess
Mmmmm...rajin sungguh....terapi ni...bila dah semangat macam ni next week kerja mesti semangat.....
Tak perlu story banyak kali....mmmm...kita jenguk resipinya...
Bahan-bahannya
Tak perlu story banyak kali....mmmm...kita jenguk resipinya...
Bahan-bahannya
- 1/2-1 kilo daging (dibersihkan dgn air asam jawa dan dipotong kiub)
- 8 ulas bwg merah (dikisar)
- 4 ulas bwg putih (dikisar)
- 1 sudu bsr sos lada hitam
- 1 sudu bsr sos cili kisar
- 1 inci halia (dikisar)
- 2 sudu besar kicap pekat manis cap kipas udang
- rempah 4 sekawan (cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang) jika suka....
- 3 sudu bsr minyak masak
- 1/2 sudu bsr asam jawa (Adabi)
- garam, gula dan air secukupnya.
- Air
Cara-caranya
- Panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan dgn api perlahan. Kemudian masukkan bhn2 kisar serta lada hitam dan kacau sampai terbit bau/pecah minyak.
- Masukkan daging dan kacau 1 minit. Masukkan air (1 liter), kacau rata2 dan biarkan seketika (30 minit). Tambah air jika terlalu kering.
- Apabila daging masak separuh empuk, masukkan pula 1 sudu bsr kicap pekat(blh tambah lbh jika suka), asam jawa dan kacau lg. Biarkan seketika sehingga daging btl2 empuk (blh tambah air sedikit jika kuahnya terlalu pekat).
- Akhir sekali masukkan garam dan gula secukupnya.
- Siap dihidangkan utk seisi keluarga.
- Saya letak daun ketumbar...best jugak....eke2
Comments