Kek Sarang Semut eh Kek Gula Hangus

Apa-apa jer la.....Waaa....first time buat ni...bersarang-sarang semutnya....memang gebu sama macam resipi asalnya...Terima Kasih Mr Mat Gebu

Actually, kek ni kita tengok kat facebook mieja...rajin betul dia masak...sejak ramadhan ni...biasa ler..idea yang kering...teringin pulak tekak kita ni nak makan kek tradisi bila raya di Tranu..tahun2 80an dulu...bila tengok kek ni ingat juga pada arwah makcik aka arwah Su..dia la yang suka buat segala kek....dulu kita panggil kek ni Kek spounge sebab macam span cuci pinggan..hik2

Amacam...ada teringin jugak sila cuba yer resipi disini..yang ni mat gebu tak puas hati..tapi i sangat berpuas hati sebab kita ada adjust sikit..minta maaf sifu....hik2 (copy paste, tapi i adjust sikit jer...)

BAHAN-BAHANNYA :-)
110 gram gula pasir (saya guna 1 cawan gula)
120 ml air (saya guna 1 cawan air panas)
30 gram mentega (saya guna mentega hotel supply tu, guna la 4 ketul yang comel2 tu)
3 biji telur gred "A" (saya guna 4 biji telur gred A)
80 gram susu pekat manis (1/2 tin susu pekat, yang ada kat rumah F&N)
90 gram tepung gandum*(saya guna tepung naik sendiri)
1 1/4 camca teh soda bikarbonat*(*gaul rata dan ayak
) (saya letak jugak dan gaul sekali +vanilla flavour skit)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 170C or 180C, Masak gula pasir hingga menjadi gula hangus, guna api sederhana. Perlahan2 tuangkan air tadi..berhati2 sebab gula akan memercik. Kacau rata dan masukkan mentega, biar mentega larut. Sejukkan.
  2. Putar telur hingga berbuih. masukkan susu pekat manis dan putar hingga sebati. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Putar rata, tuang gula hangus tadi dan gaul rata. Perap adunan tadi 2-3 jam.. Jika nak tunggu boleh bakar terus lagipun oven dah dipanaskan...
  3. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Uji kek dengan mencucuk lidi sate,tadi belasah garfu jer... bila angkat keluar bersih tak melekat keknya pada lidi, tanda kek telah masak. Keluarkan dari acuan dan biar sejuk sebelum dipotong...
senang kacang kan...cheeewahhhh...ada sesiapa nak tempah...contact ai...terus....hik,hik

Comments

afzam said…
sedapnye...nk cari la kek ni nk rase
tak yah susah2 meh order sini..hik2
whot whot....adoyai mommy dah start masak la baby....:)
Baby bagus sangat....dok relaks ajer...kejap jeling senyum..mommy sampai tak ada kerja nak dibuatnya...
This comment has been removed by the author.

Popular posts from this blog

Rahsia Pantang Mommy Adam

Allah mencatur rezeki kita….

Syurga Makanan di Kuala Terengganu