Nasi Ayam for Breakfast?

Oh no....this menu actually, request from my doter...since she very luv Nasi Ayam....untuk tidak menghampakan diorang...finally berjaya jugak ...tadaaa...air sunquick lagi....Nasi dalam periuk eh...so tak diambil gambarnya... :P cam biasa jer...tak happening pun picture pinggang murah jer......janji anak-anak makan kata sodapppp...he,he

Dah la mommy dia yang selalu kerja (selalu ke kerja???) and tinggal dia selalu sampaikan bila hari isnin dah bertanya...mommy, berapa hari lagi nak hari sabtu.....ada 4 hari lagi sayang....oh no...ingat mak jer selalu counting...kids pun sama jer...

And nak la sharing jugak menu Nasi Ayam yang sempoi ni...sempoi tak sempoi...Its will be take around 45 minutes jugak :)

Terus rasa nak sharing cara buat la...maklum mommy dia bukan pandai sangat masak...

Saya akan rebus seekor ayam, masukkan air sehingga tenggelam...maklum ler air tu jugak nak guna utk sup, utk sambal kicap , sambal lada dan juga of course nasinya :)

Bila dah mendidih, sila asingkan air ayam yang direbus untuk masak nasi, saya masukkan garam secukup rasa, halia and kiub knoor.Kalau nak warna ala-ala planta...masukkan planta, kalau tak amik serbuk kunyit pun jadi,tak pun pewarna kuning ada ke eh orang letak...

Ok, Done for nasi, Kita ambil ayam yang direbus tu, masukan madu,kicap perap ayam (saya guna kicap Lim Kum Lee...dan sos tiram (guna sos tiram maggi pun ok) (betul ke tak ni..nanti saya check balik)perap la sementara tunggu nasi nak masak tu...saya amik sup satu gelas utk buat sambal, saya campak-campak jer ni...cili besar 2,3 batang, 1 biji tomato, cili kecil 5 batang, garam dan gula secukup rasa, blender jer...selesai letak dalam mangkuk, perah la buah limau kasturi...mmmm bila cerita ni...cair pulak air liur ni...

Settle dah sambal, kita potong pulak ulamnya, salad,tomato dan timun...simple jer...

Hah, 1/2 jam berlalu kita goreng ayam..api jangan kuat sangat nanti jadi hitam lak...sebab dah la kita dah campur kicap and madu tadi...

Sedang goreng-goreng tu...kita ambil la lebihan perap tu...utk buat sambal kicap...kita masuk dalam kuali dan rebus, masukkan air sup satu cawan, masukkan juga garam and gula secukup rasa...kalau nampak cair tak kicap (cap kipas udang pun ok)...dan tepung ubi....

Bahan-bahan tu refer la yang kita highlite tu...cheaawah...cam chef pulak...chef yang terperasan....chef cakap banyak...he,he

Oppsss lupa...sup dia tak la nak kosong gitu jer....kesian...

Tumiskan bawang putih dan kiub knorr secara asing kat kuali len hah...sementara tu didih lah sup tadi...masuk bebola ayam....nampak la lavish cam kat kedai-kedai chicken rice gtu....Bila dah agak kekuningan and keemasan campak la dalam sup yang mendidih tadi....ok senang kan...bila hidang tu letak la daun sup or daun bawang or bawang goreng..... :) ok cun...dah siap hidang...meh kita makan.....

Back my doter yang nak makan sangat tu..hisshhh anak dara ni...kebetulan semalam ada medical check up...selepas balik dari medical check kul 12.30 tengahari, baru la dia bangun...so...Nasi ayam ni sebenarnya ready for lunch dorang la... :)

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Pantang Mommy Adam

Allah mencatur rezeki kita….

Syurga Makanan di Kuala Terengganu