Hari Ini Hari Bergembira!

Chaiyok...alamak...awal2 buka blog dah nak chaiyok...malam ni nak balik kampung..nak visit ayah...haishhh dah terpanggil...bukan ayah aku ini yang panggil, aku yang nak pergi...baik pergi kan....

Tapi nak share resipi juga kat sini...sementara tu...kesian orang-orang pantai timur..nak makan pavlova kena la datang KL...tu pun kalau time ingat....dan ada la masa....

Katanya, dekat Empire serai ada jual.....susah-susah dengan kak nani rostam tu...ehem2...susah-susah...boleh la mai umah kita.....

Aku pun pekena kek Pavlova ni dengan kak Nani...aku pun orang kampung jugak ni.....

Masa aku kat Hospital Tawakkal..bila nak bersalin... masa anak-anak lepak sekali....sambil tu dorang pun tapau pavlova kat hospital...doktor tanya..makan apa tu...aku cakap pavlova kek...wahhhhh....dr cakap itu australian kek...campur buah2 sedap.....kelas nyah doktor tu...doktor jauh dia jalan...aku setakat tengok TV jer..tak pun jalan-jalan kat blog orang-orang yang rajin masak....

so ni baru cuba try test...dah jadi nyah...tapi buat setakat minum petang jer....
jadi aku namakan Homemade 1 layer yummy pavlova
Ni masa tengah bake.....kembang gitu...tapi bila kita sejukkan kempis la dia...siap merekah2 ala2 crispy gtu....
ni jer la balance...pakcik sebelah rumah cakap sedap......sampai jilat jari...

Actually aku ada gak p jenguk blogger buat...tapi ada tak jadi...jadi...jadi hancussss....bila tunjuk kat hubby dia ketawa...maklum ler bila men dia try test jadi...terus cakap..hah..lain kali kek hari jadi tak payah beli...bila time celebrate mesti orang tanya kek apa ni....kembang sudah men dia.....eke,eke,eke...suka sampai telinga nyahhhhhh...

Banyak pulak cerita...Baiklah...sekarang saya bagi resipi...kalau tak jadi jangan salah kita.....kui...bab kata pakar aka Kak nani dia yang hari2 buat kadang-kadang pun hancus.....

BAHAN-BAHAN

Putih telur Gred A -4 biji
Gula castor - 3/4 cawan
Tepung jagung - 4 sudu
Cuka makan- 1 sudu
Vanilla pure -1 sudu
UHT whipping Cream (brand anchor) & Fruits (utk topping)

CARA-CARA
1) Pukul telur putih sampai kembang & menjadi soft peak form.
2) Terus pukul, dan masukkan gula kastor sedikit demi sedikit, di ikuti dengan cuka ,tepung jagung dan vanilla.
3) Bentukkannya secara ikut creativity di dalam loyang dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30-40 minit, tengok-tengok la.maklum ler baru nak try :D
4) Tuangkan whipping cream diatas pavlova (whipping cream pun kena pukul sampai kembang+gula ising secukup rasa) dan hiaskan dengan buah-buahan (boleh guna grapes, strawberry, kiwi, manggo kalau suka, blueberry, apa2 jer la....).
5) Jangan lupa sejukkan...macam makan aiskrim gitu.....Yummy Pavlova!

Sila-sila.....jangan segan-segan nak try,,,

Pesanan jamie oliver,
* bekas kena bersih
*telur kuning jangan sekali tersesat
*air jangan ada setitik pun
nanti pavlova tak jadi :D

For more details, ley tengok sini>>>

Comments

Yana Shaiful said…
salam..slalu je tgk jamie and Nigella buat pavlova..ms dorang mkn tu cam best jee..hmm..kna try bt sndiri nii..bahan semua dh ada..:=)
julia said…
huish dap nyer...julia nk try buat x buat2 lg
T...Assalamualaikumwbh...selamat balik kg dear...mmm pavlova.. I shud try this...:) Drive safe!!!
yana and ju...you should try...kalau beli sebiji rm120 tu...

ayu..lupa nak reply rupanya...hari nak buat balik baru la perasan

Popular posts from this blog

Rahsia Pantang Mommy Adam

Allah mencatur rezeki kita….

Syurga Makanan di Kuala Terengganu