mmmm..Tengok...ada harinya...

mmmm...Jiwa kacau sungguh...mana taknya org yang kita harap nak balik umah...x balik2..sob-sob..dari hari khamis,jumaat,sabtu,ahad...pagi-pagi ni dapat call..may be malam ni sampai....katanya,,,iye ler....thats y kita x ley berharap...pada manusia...berharap la pada Allah..

Bagi menghilang rasa frust....malam tu terus tak dapat tidur..berterapi la i....mencuba kek karamel..dah tau...susah...sebab kak ita kata dia pun 7 kali buat....nak jadi gtu...kalau rasa tu sedap..tapi...kek tu x gebus...ke atau karamel yang tebal.....action pulak sekali buat 2 biji...


mmm..tengok masa buat memang la cun,,,,,,




masa dah siap masak pun cun gak....tapi macam tak jadi macam kak ita punya...ke sebab telur kita guna tu kecik erk??




Cheee wah....satu lagi...yang ni masa bakar mengantuk terus...di tinggalkan....ka,ka...dah la berlagak cam pandai2 eh...




Tapi rasanya best..bab kata hairu..macam kuih apam aku...jadi bantat t ehhhh...hik2..nok suka rasa...tak per nnt kita cuba lagi..habis tau....




Last2...malam tadi i buat trifle lagi...ni tak la sakit hati....ka,ka...sebab dah terapi bersama-sama kawan..n anak buah..ada yang datang umah ada aku g KLCC...so malam bertenang....bukan 3 lapis siap 4 lapis gtu....hu,hu.....

ada yang mintak nak resipi kek karamel tu kan...actually i amik dari kak ita, boleh visit ....

copy paste yer...


Gula Hangus


2 sudu besar gula pasir


Sediakan loyang 8 inc. Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.Ketepikan


Bahan Karemel

1/2 tin susu cair ,70g gula castor,1/2 sudu teh esen vanilla,3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.Kacau telur dan esen perlahan.Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.Ketepikan.Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )


Adunan Kek Bahan 1


70g gula kastor,3 biji telur kuning,135ml air ,45ml minyak masak


Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.


Adunan Kek Bahan 2

140 gm tepung gandum,1 sudu teh baking powder


Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayakMasukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.Ketepikan.


Merinque


6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning


70g gula castor,1 sudu teh krim of tar2


Pastikan semua peralatan dalam keadaan keringPukul putih telur hingga berbuihMasukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuhMasukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.Gaul rata secara kaup balikKemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.


Panaskan oven terlebih dahulu. Panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160CGunakan api bawah sahaja.


Kaedah Steam Bath


Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadiLetakkan pada rak bawah dalam oven.Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.


Jika menggunakan loyang yg berpatri. Jangan lupa untuk balut dasar loyang dengan kertas aluminium untuk mengelakkan air masuk dalam adunan kek.
Atau letakkan tapak pada loyang air panas untuk mengelakkan air masuk dalam loyang.

dan i rekemen visit terus la kat blog kak ita yang i bagi link tu...bukan apa...cara-caranya siap dengan picture lagi.....

dan i akan cuba lagi dan cuba lagi...hu,hu

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Pantang Mommy Adam

Allah mencatur rezeki kita….

Syurga Makanan di Kuala Terengganu