Resipi Ketupat Sotong Terengganu AKA Pulut Sotong

Pulut sotong???anak-anakku yang bagi nama....

Wah dah lama tak update pasal makan-makan kan....mmm...ni resipi orang-pantai timur ni.....haish...dah lama buat tapi baru nak update....bila update ni...telan air liur pulak gue.....nanti bila kuar spital ni...nak buat lagi la....sonang kacang jer ni......
Bahan-bahannya

10 ekor Sotong sederhana besar
RM2 beras pulut lemak
RM3 santan
seinci halia dipotong halus
5 ulas bawang merah dipotong halus
sesudu kecil halba
garam
Pencungkil gigi

Cara-caranya
1. beras pulut di tanak, setelah masak biarkan sejuk.
2. masukkan pulut dlm anggaran 3/4 penuh ke dlm sotong yg telah di bersihkan. Gunakan pengcungkil gigi utk mengemaskan hujung sotong.
3. santan dicampur dgn halba, halia, bwg merah & garam, masukkan sotong yg telah disiap ke dalam periuk. Api hendaklah kecil utk mengelakkan santan naik kepala.
4. angkat apabila sotong telah masak.

Bahan-bahannya saya tak sukat gram sebab...hari ni nak makan hari buat...so hari tu la g beli...lagi anak 2 orang jer yang makan...ayahnya makan la seekor....santan-santan dia kurang....

senang kacang kan...cuba la bagi ibu-ibu yang punya anak-anak sukakan pulut tu....

Comments

@e_da said…
sedapnya tak penah try buat sendiri

Popular posts from this blog

Rahsia Pantang Mommy Adam

Allah mencatur rezeki kita….

Syurga Makanan di Kuala Terengganu