Resipi Mee Hailam sempoi!

MasyaAllah...cakap banyak pun dah siap masak....
 
...isteri saya banyak cakap..ada jer dia nak cerita.....mmmm....sambil dengar islamic talk from Dr Asri

Ada kelas maakkkk....dah mak kan tetap mak.....syukur Allah kurniakan 3 orang anak yang suka makan....
By, Adam rindu by...dia deman lagi...he call ur name...daddy, daddy...jeles...tak pernah dgr dia panggil mommy...kecuali mama....

Apapun, really appreciate FB friend..ada jer bagi idea....apa lagi google la kejap..mak bukan pandai sangat...masak....huh...wanna..andai mak aku masih ada mesti dia akan cakap...hah...tu la zaman anak dara tak nak belajar..mula la bila kawin tengok buku...kakaka....I ler tu yang....malas benor....anak bongsu....
mmm..mak I tak pernah masak mee hailam...mak i buat mee goreng basah yang marbeles...memang tak ada tandingan....betul tak kak zura? berebut kita makan..kakaka...

kejap-kejap nanti sambung..along dah sampai....ok sambung..dah balik shopping gtu....best habiskan duit...huhu..perempuan...tabiat doh tu...huduh sungguh...ampun suamiku...mmm..Alhamdullilah..suami izinkan bekerja...ada pendapatan sendiri...thats y hubby cakap...tak perlu la nak berhenti kerja..nanti tak ada duit sendiri...

ok-ok ni resipi Mee Hailam sempoi....agak-agak la eh...

Bahan-bahan

  • 2 bungkus mee kuning
  • 300 g udang sederhana besar  (yatie tak letak, tak ada stok, lagi sedap ada…rasa manis udang)
  • 3 keping dada ayam
  • Keropok lekor potong bulat (ala-ala fish cake, kebetulan ada stok)
  • Sedikit bunga kobis, (yatie tak letak…)
  • 2 biji tomato, dibelah 4 setiap 1 biji dan carrot di potong ikut suka
  • Hirisan daun sup (yatie guna ketumbar, daun bawang dan cili padi secukupnya )
  • Bawang goreng utk hiasan
  • 3 ulas bawang putih, ditumbuk lumat
  • 3 camca besar sos tiram*
  • 2 camca besar sos lada hitam*
  • 1 camca besar sos abalone*
  • 1/2 camca teh minyak bijan*(*gaul semua sos dalam satu bekas)
  • 1 camca teh kicap pekat (kicap mee)
  • 1 camca besar tepung jagung, bancuh dgn sedikit air (tak letak pun tak per…sebab kita guna sos tiram dah…dan nanti serap mee)
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
  1. Basuh dada ayam dipotong kecil2, cuci dan sejatkan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis kepala dan ekor udang tadi hingga kekuningan. Angkat dan tumbuk hingga lumat. Masukkan dalam periuk, tuang 1 liter air dan renihkan 20 minit. Tapis dan asingkan stok udang.
  3. Dalam periuk atau kuali. Tuang sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan udang, daging ayam dan kacau goreng 2 minit. Masukkan bancuhan sos tadi dan juga stok udang. Biar hingga mendidih.
  4. Masukkan  bunga kobis, tomato, apa apa feberet sayur yang u nak campak. Masak 5 minit. Tambah sedikit lagi air (mengikut keperluan masing2).
  5. Masukkan bancuhan tepung jagung, dan kicap pekat. Gaul rata. Masukkan mee dan taugeh. Gaul rata. Perasakan garam dan gula secukupnya. Hidangkan panas2 dgn taburan hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng dan cili padi.
Senangkan :)…sempoi

By adam deman la...he really miss you ler..bukan mak jer ok... 
Kesian dok..balik tadi my masuk ubat kat punggung lagi...petang nanti..x kebah jugak..should go to clinic...Doakan Adam sihat!

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Pantang Mommy Adam

Allah mencatur rezeki kita….

Syurga Makanan di Kuala Terengganu