Resipi Bekang Resipi bonda

Subhanallah, Subhanallah, Subhanallah....

Assalamualaikum wbt

Wanna......Kuih yang begitu bermakna untuk arwah emak.....Mak wanna cerita..kuih bekang mak awak sedap.....MasyaAllah...saya sendiri tak sedar...saya sendiri sombong dengan kuih-muih tradisi turun temurun emak....MasyaAllah.....

Yatie sendiri sangat tersentuh bila membaca buku kak roza....besok nak jugak pergi jumpa kak roza lagi...she really inspire me...rasa nak nangis pun ada....first buku yang yatie baca memang yatie menangis.cinta abadi..dok cerita ngn wanna..eke2....wanna jiwa dia sesuai dengan prof kamil....prof kamil pandai....wanna pun budak pandai..wanna siap menangis masa baca buku bersyukur apabila diuji.....yatie geng la ngan kak roza...eke2.....bila baca buku prof kamil...tak ada feeling...ada tapi dok rasa macam wanna rasa...eke2...ayu hanisa perlu baca...seps juga....bila berkesempatan....InsyaAllah

Alhamdullillah semua ni ilham dari Allah....kesihatan ini juga anugerah dari Allah sehingga terhasil kuih bekang terengganu ini......

Yatie fikir kakak-kakak yatie pasti tahu resipinya cuma anggaran sebenarnya tidak diketahui...semoga ianya dimanfaatkan.....

sebelum tu yatie juga google, so dapat la jumpa dua resipinya disini.....

Ini resipi dari mak wanna...resipi bonda...i am try and error.....MasyaAllah....jadi la......

 Sanggup pergi beli acuan...rumah orang muda..pagi kerja....malam baru balik mana ada....first time belajar bakar kuih dalam sarang bersama kawan adalah mastura....mak dia ajar buat kuih cara....siap bawak pergi picnic kat pantai Merang...ko ingat tak lagi????masa ni tidur rumah mastura dengan roslina..masa ni sekolah menengah dah....seronok sangat boleh jumpat mat salleh kat pantai merang...boleh speaking london..MasyaAllah
 mmmmm...kuah lemak manis....silap teknik...maklum ler baru try....rupanya tepung beras macam tepung ubi jugak...dulu first time ada pembantu rumah indonesia...bagus dia...sangat rajin...anak yatie membesar makan tepung beras masak sendiri...dia buat ala-ala nestum...bulat baby yatie masa tu.....
 Kuah lemak...dah pandai agak tepung beras...
Huhu....Bekangnya macam kuih cara tu....actually keras skit....kena air lebih lagi...saya pun agak-agak...orang baru nak belajar....tapi jika ada yang teringin nak makan tu boleh sangat la tolong buat...ewahhhh....

Ok ni resipi dari blog....rupanya ada 3 jenis bekang...kak zura cakap...arwah mak buat bekang telur dan bekang beras......

UNTUK MEMBUAT KUIH BEKANG 

1kg tepung beras 

air 1 ½ liter 

4 biji telur ayam 



UNTUK MEMBUAT SAMBAL IKAN. 

1kg ikan kembung@selayang 

1 biji kelapa parut 

300g bawang merah 

2 inci halia 



UNTUK MEMBUAT KUAH LEMAK KUIH BEKANG. 

1 biji kelapa (santan) 

1 cawan tepung beras 

10 ulas bawang merah (dimayang) 

1 sudu halba 
½ inci halia (dihiris halus) 
garam secukup rasa 



UNTUK KUAH MANIS. 

1 cawan tepung beras 

4 keping gula melaka(kecil) 

2 cawan air 



Cara: 

Cara - cara membuat kuih bekang. 

tepung beras dibancuh dgn air dan telur.bancuh hingga sebati.kemudian bakar didalam acuan kuih baulu. 



Cara memasak sambal ikan. 

ikan direbus dan ambil isi sahaja. 

Kemudian santan kelapa,bawang merah dan halia digoreng hingga kering seperti membuat serunding. 



Cara membuat kuah lemak. 
bawang merah,halba,tepung beras,halia dan santan dimasak hingga pekat. 

masukkan garam secukup rasa. 



Cara - cara membuat kuah manis. 

tepung beras,air dan gula melaka dimasak sehingga pekat. 


Bengkang Kelapa Muda
Bahan-Bahan:
4 biji kelapa muda
1 cawan tepong beras
2 biji telor
2 ¾ cawan air
secubit garam
1 cawan gula
Cara:
Tepong dicamporkan dengan air kelapa muda, kacau dan tapis. Pukul telor sehingga kembang, masukkan gula, garam dan isi kelapa muda ke dalam adunan tepong. Lenserkan acuan dan bakar di atas api yang perlahan sehingga bengkang menjadi warna kuning keemasan.
Cadangan Hidangan:
Elok dihidangkan diwaktu petang atau lebih menarik sewaktu berbuka puasa.

Resipi mak wanna

UNTUK MEMBUAT KUIH BEKANG 

Bahan-bahannya

Tepung beras 

air 



UNTUK MEMBUAT SAMBAL IKAN. 



ikan kembung@selayang 

biji kelapa parut 

bawang merah 

inci halia 

Halba
( boleh rujuk resipi sambal ikan disini)


UNTUK MEMBUAT KUAH LEMAK KUIH BEKANG. 



santan 

cawan tepung beras 

ulas bawang merah (dimayang) 

sudu halba 
halia (dihiris halus) 
garam secukup rasa 



UNTUK KUAH MANIS. 



tepung beras 

gula melaka 

air 


Mak wanna cakap saya tak pandai jugak buat kuih bekang ni...arwah mak awak buat sedap.....saya boleh bagi bahan-bahan la....masa dia jual dulu laku...beratur penuh orang...masyaAllah....betul...mak saya memulakan perniagaannya seawal subuh...lagi la dia juga membantu arwah makcik saya yang menyambung pelajarannya....

Bekang che nik...akan dikenangi apabila saudara mara jumpa saya dan tengok wajah saya.....

Wanna
Huh...ada jugak story dengan arwah mak....dulu kannn...malas tak tengok dapur...mesti arwah mak akan ulang...aku ni umur 12 tahun dah cari duit sendiri...cari kayu api...kesian mak...saya celik mata semua ada.....
Actually...semua mak didunia ni tak nak kita susah...kecuali dorang mempunyai masalah, ...alhamdullillah...yatie dan wanna...mempunyai seorang mak yang menatang anaknya bagaikan minyak yang penuh......

Oppss...nak belajar kuih akad la dengan nuur syaheeda...hik2...dulu arwah mak juga buat....Alhamdullillah syukur...rasa kuih bekang sangat sedap......wah...nampak sangat tekak i dah selera orang tua...kakaka

Lupa nak share..kuih  ni sesuai untuk breakfast....minum petang...dan majlis-majlis keraian...ianya juga boleh dimakan oleh orang yang sedang berpantang juga... ('',)

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Pantang Mommy Adam

Allah mencatur rezeki kita….

Syurga Makanan di Kuala Terengganu