Resipi daging masak kicap ala princess

Mmmmm...rajin sungguh....terapi ni...bila dah semangat macam ni next week kerja mesti semangat.....

Tak perlu story banyak kali....mmmm...kita jenguk resipinya...

Bahan-bahannya


  • 1/2-1 kilo daging (dibersihkan dgn air asam jawa dan dipotong kiub)
  • 8 ulas bwg merah (dikisar)
  • 4 ulas bwg putih (dikisar)
  • 1 sudu bsr sos lada hitam
  • 1 sudu bsr sos cili kisar
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 2 sudu besar kicap pekat manis cap kipas udang
  • rempah 4 sekawan (cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang) jika suka....
  • 3 sudu bsr minyak masak
  • 1/2 sudu bsr asam jawa (Adabi)
  • garam, gula dan air secukupnya.
  • Air
Cara-caranya

  1. Panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan dgn api perlahan. Kemudian masukkan bhn2 kisar serta lada hitam dan kacau sampai terbit bau/pecah minyak.
  2. Masukkan daging dan kacau 1 minit. Masukkan air (1 liter), kacau rata2 dan biarkan seketika (30 minit). Tambah air jika terlalu kering.
  3. Apabila daging masak separuh empuk, masukkan pula 1 sudu bsr kicap pekat(blh tambah lbh jika suka),  asam jawa dan kacau lg. Biarkan seketika sehingga daging btl2 empuk (blh tambah air sedikit jika kuahnya terlalu pekat).
  4. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukupnya.
  5. Siap dihidangkan utk seisi keluarga.
  6. Saya letak daun ketumbar...best jugak....eke2

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Pantang Mommy Adam

Allah mencatur rezeki kita….

Syurga Makanan di Kuala Terengganu