Malu ok maknya ke yang ajar....

Adesss...pening kapla....hari ni dah hari ke 3, angkat flag..selamat..kalau la tak pose lagi...lagi la delay hari tu...

Adam budak baik sedang tidur.....mak dah boleh wat kerja... :)

Hari ni bebudak diberi cuti cos ada UPSR..Good luck for those yang amik UPSR..susah2 dulu
senang kemudian...

mmm..hari-hari beraya...nasib p beraya umah kakakku..rupanya anak-anak suka sangat dengan kukis aiskrim....dah la kakakku dapat free hamper...habis dibelasahnya....

Semalam dah start hantar adam..cam biasa...kalau budak kecik tak ada...mesti la shopping...so smlm g shpping terus la bahan-bahan nak wat kukis..lagipun pewarna semua pun dah habis....

Sakan jugak la...semua stok diamik....
Actually, mommy amat bertuah ditemani abang danish dan kakak masa shopping so dorang ni..kalau jer membeli mesti tengok tanda halal...dan satu lagi suka baca ingrediant..lagi la pun shopping kat Bake with yen..ada dia kisah eh.....
Malam pun apa lagi..dorang tak sabar sabar la berkukis
Time topping banyak gak dapat...
gambar secara close up..not bad la...setakat bebudak kannnn
Finally..terbungkang......ha,ha...siap pesan..kalau mommy letak kat FB mommy jangan bagi orang tempah tau....ha,ha...

macam biasa...resipi kukis aiskrim ni dari rumah kak ita.....by ida..thanks you olls...copy paste sedibik eh...decoration jer lain....cuma yatie buat 2 adunan terus.....

abang danish cakap bau macam famous amos la mommy..class nyah....

FANCY ICE-CREAM COOKIES

130gm butter
60gm gula icing
160gm tepung gandum
30gm tepung jagung
20gm tepung ubi
1/4 sudu teh baking powder
20gm serbuk badam
Sdkt vanilla essence
1 biji kuning telur utk sapu atas biskut
Topping coklat dan manik2/bunga sebagai hiasan


Pukul butter dan gula sehingga kembang.
Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama baking powder dan juga serbuk badam. Gaul rata sehingga menjadi doh.
Canai doh dan kemudian gelek dan terap dengan acuan ais krim.
Atur diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatas biskut dan bakar pada suhu 150 degree selama 25 minit atau sehingga ia masak
Setelah itu celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik berwarna diatas coklat tersebut.
Hias biskut ikut creativiti anda.


Comments

MaSLiNa said…
ni kukis lepas raya la yek? saya copy resipi ni e? harap berjaya... hehehe
sila2....tapi masa mencanai tabur skit gandum sebab adunan tu agak lembut..
boleh sangat...aku nak try satu lagi kukis dkt rumah kak ita tu...mmg best...

Popular posts from this blog

Rahsia Pantang Mommy Adam

Allah mencatur rezeki kita….

Syurga Makanan di Kuala Terengganu