Resipi ikan bawal percik MOK che Nek


Tumpang lalu...ekeeke...pengubat rindu pada arwah emak, Al fatihah

Dulu-dulu kecik-kecik, sememangnya aku seorang demanding...kalau makan..nak makan sedap-sedap...nak makan yang mahal-mahal...25 tahun dahulu ayam goreng atau apa-apa masakan ayam kelihatan sangat mewah...bercerita pasal ayam...disebabkan berkawan dengan wanna..ayam goreng mak wanna goreng la paling sedap...apa taknya..mak dia goreng sebesar sepinggan nasi tambah...aku bila pergi rumah wanna..dah tau free...tak adanya nak amik satu..paling kurang 3...biar masa tu wanna dok di ruang tamu rumahnya...aku dipanggil emaknya makan kat dapur...ishhhh...tak malu betul....nanti bila ada masa kita share resipi ayam goreng terbaik dan semestinya..wanna kata senang je t ayam goreng mak aku...hihik

Ok jom kita berkongsi resipi percik ikan bawal...Alhamdullilah Allah masih lagi memberi peluang masa lapang...

Bahan-bahan

Bahan A
1) 1 ekor ikan Bawal dipanggang
2) 1 kotak santan segera KARA (arwah mak guna santan original)
3) 1/2 air asam jawa
4) 1 sudu teh gula
5) 2 sudu teh serbuk kunyit
6) Garam secukup rasa

Bahan B
1) 10 tangkai cili kering (diblender)
2) 4 ulas bawang putis
3) 2 inci halia
4) 3 batang serai
5) Belacan bakar sebesar ibu jari (kalau suka)

Cara-caranya

1) Lumurkan sedikit garam dan serbuk kunyit pada ikan kemudian panggang berasingan.
2) Masakkan semua bahan kecuali sehingga pecah minyak dan pekat
3) Bakar ikan sambil sapukan kuah yang sudah pekat tadi, 

Apa lagi, kita hidangkan sambil amik gambar...kakaka...dengan tujuan bila ada masa update kat blog....ada berani...cuba la :)


Comments

Unknown said…
keliur tengok kak..boleh cuba resepi ni..
Assalamualaikum,

jangan tak cuba...dulu masa kecik kes nak makan ikan bawal percik sampai tergolek2 merajuk...kakaka

Popular posts from this blog

Rahsia Pantang Mommy Adam

Allah mencatur rezeki kita….

Syurga Makanan di Kuala Terengganu