Buuuurrrrggg....Kenyang dah....

Alhamdullilah, dengan rezeki yang Allah limpahkan...hari ni no special program...cuma ada plan nak pergi jusco AU2 jer....

Today, i berjaya masak untuk anak-anak and suami tercinta...nampak sangat jarang masak eh....hik,hik...Ada singgang sotong (anak-anak panggil sup sotong), ada ikan bawal putih goreng, ada pucuk paku, ada umai oboi-oboi dan ada kicap cili....suka tengok...bertambah-tambah dorang makan....aku tak tambah...tadi punya breakfast...terlekak lagi kat tekak ni...pagi punya breakfast ada variety tart...semalam beli kat low yat...sowii...tak sempat nak amik pic..kejap-kejap nak amik gambar..mmm...hubby kata...orang berblog ni macam buat report pulak....he,he

Seronok campur excited....nak bercakap tak tau dengan siapa...jadi bercerita je la kat blog....ada orang tu bangun pagi-pagi dah bukak galaxy tab...amboi-amboi...tak habis lagi study eh...

mmm...nak share jugak resipi singgang sotong ala ore jerteh ni...resipi ni sister in law yang share, dia ni ore jerteh....aku ada adjust la jugak...ikut aku punya taste...bahan-bahannya Serai (kata SIL, lagi banyak lagi sedap),Bawang merah sederhana besar potong tegak,Bawang putih,Cili api, Halia (kalau suka, SIL tak letak...aku yang adjust), Asam gelugor (SIL letak, aku tak letak) sebab guna buah tomato fresh...letak bila nak hidang nanti...dan last but not least garam secukup rasa....
Jangan lupa sotongnya :)kalau ada telur sotong lagi best...
tak payah buang kulit, sebab kita nak jadikan kuah dia berwarna merah,
nanti kulitnya akan terbukak sendiri...ada jugak aku tengok orang guna dakwat sotong...aku?tak suka guna dakwatnya...kalau dalam rancangan masakan jepun, dakwat sotong dorang guna buat aiskrim...mmm...macam-macam kan...ikut selera deme ler..
Then, korang campak jer semua bahan ni dalam periuk, air secukup rasa...jangan letak banyak air sebab sotong tu sendiri dah keluarkan air
Rebuslah sampai mendidih, kemudian hidang.... :)
camner...sama ke dengan cara korang...hik.hik... :)
Close up pic, Umai obor-obor yang ready untuk dimakan :)
Ikan bawal putih goreng, sekali letak ni..terus habis.... :)

Comments

sedap eh menu....kita baru siap sup ikan tenggiri...tapi orang nak makan tak ada, malam baru balik, so bleh masak main2 sambil melekat dpn PC..hehe
share gok etek...resipi sup ikan tenggiri de tu.....orang rumah t bagi lauk berasaskan air...laju la makan...kalau kari2, masak lemak ke gulai ke...mmmm...nak mkn pun tak nak dia,,,,
MuniQazrina said…
t, kak klu msk singgng stg lbh krg g2 gok, tp..klu nak lbh sedak ag..kak beli sotong hok kecik2.
tapi dulu masa t kecik, mak t guna sotong kecik gok, sekali masuk dengan nasi...kahwin dengan orang yang suka taste besar...kita follow jer la ...lama barang-barang mentah dia beli...hik,hik

Popular posts from this blog

Rahsia Pantang Mommy Adam

Allah mencatur rezeki kita….

Syurga Makanan di Kuala Terengganu