Resipi Apam Mekar Versi Mommy Danish

Assalamualaikum wbt...

Para ibu-ibu dan kakak-kakak yang bertanya macamana nak buat apam mekar tu sila tulis resipi apam mekar ni... i pun tak pandai...tapi i tertarik dengan Pn Noorlie dari kuantan letak kat Facebook dia....dulu pernah tengok yang ayu kitchen colors tu jugak...tapi i cuba yang puan Noorlie dulu...

Jangan marah puan-puan,...i bukannya pandai masak...kui2

Opppsss...lupa kredit to Pn Noorlie yer :)

Bahan-bahannya adalah

250 gm gula/2 Cawan
2 biji telur
300 gram tepung gandum/2 cawan setengah
220 ml susu segar
1 sdk ovallete (nak guna tapai pun boleh tau...makcik sebelah umah i bagitahu...)
1/4 esen vanilla/pisang (i just guna vanilla)
pewarna ikut suka (i guna hijau and pink only...tak buat yang colourful...i buat yang 1 color jer)
paper cup


Cara-caranya puan-puan...

1)Sila panaskan pengukus, ikut suka la..nak guna pengukus ala traditional(guna kuali tuuu macam i publish kat FB tuuuu)... or yang bertingkat.

2)Pukul gula dan telur sampai kembang dan gebu

3)Masukkan tepung yang diayak, sila selang seli dengan susu segar

4)Masukkan ovellete dan ketung-ketung lagi....pukul lagi...hik,hik

5)Masukkan esen vanilla

6)Bahagikan ikut suka...ikut suka demo la...demo punya mood and taste...

7)Masukkan dalam plastik...bocorkan sikit hujung plastic tu and piping la dalam paper cup....jangan lupa letak acuan kat bawah...

8)Kukus selama 10-15 minit...tadaaaaa

dah siap...boleh masuk dalam mulut tu....sedap bangat sigh..terus syok sendiri....maklum ler aku yang buat...he,he


Jika you olss buat banyak sila kukus secara dalam 10 minit....sejukkan dan bekukan...boleh buat Frozen...cuba-cuba la...pasti tidak menyesal....Berjumpa lagi nanti kita...eiiii...gediks...

Comments

All My Corner said…
Waaa....jadi Yatie buat. Nanti klau kita datang KL boleh ler nak rasa air tangan Yatie...
he,he...boleh...jemput la datang...

Popular posts from this blog

Rahsia Pantang Mommy Adam

Allah mencatur rezeki kita….

Syurga Makanan di Kuala Terengganu